„Kaip Šv. Kalėdas švenčia vaikų dienos centrai ir jų auklėtiniai? Kokių tradicijų laikosi? Ką gamina vaikai, ir kuris kalėdinis patiekalas jiems skaniausias?“, – artėjant didžiosioms žiemos šventėms kalbėjomės su Humana Baltic socialinės partnerystės programos „Valgyk protingai“ dalyviais.

Pašnekovės: Šiaulių Šv. Petro ir Povilo katedros parapijos Vaikų dienos centro socialinė darbuotoja Vilma Kaušienė ir Švenčionių Visų Šventųjų parapijos Vaikų dienos centro, „Liepsnelė“ vadovė Vida Rastenienė, VšĮ „A.C. Patria“ atviro jaunimo centro „Vartai“ vadovė Lina Daugėlaitė.

Kaip Jūsų organizacija sutinka ir švenčia Šv. Kalėdas?

Vilma K.: Pas mus šešioliktus metus vyksta tradicinė Kūčių vakarienė su šeimomis, kai laiminami susirinkusieji ir Kūčių stalas. Vaikai ruošia šventinį spektaklį, po spektaklio tradiciškai dalijamos dovanos.

Vida R.: Pasiruošimas Šv. Kalėdoms prasideda keliomis savaitėmis prieš tai. Tuo metu kuriame įvairius žaisliukus dienos centro patalpoms ir stalui puošti, dovanėles ir atvirukus artimiesiems, draugams, seneliams ir vienišiems žmonėms. Likus kelioms dienoms iki Kūčių, norėdami prisidėti prie vaišių stalo, vaikai, tėvai ir savanoriai gamina maistą. Šv. Kalėdas švenčiame dainuodami kalėdines dainas, žaisdami įvairiausius žaidimus. Šventę užbaigiame vaišindamiesi savo pagamintais patiekalais.

Lina D.: Jau tradiciškai kiekvienais metais prieš didžiąsias metų šventes organizuojame „Kalėdinę stovyklą“, kur bandom stiprinti mūsų bendruomenę. Tą darome per bendrą patyrimą bei tradicijų puoselėjimą, organizuojam patyriminį žygį, maisto gaminimą drauge, duonos laužymą bei dėkojimą vienas kitam.

Patria 3
Šventinis stalas jaunimo centre „Vartai“.

Kokias švenčių nuotaikas ir tradicijas bandote perteikti savo auklėtiniams ir jų šeimoms?

Vilma K.: Šventės dieną centre nuo pat ryto šurmuliuoja mamos, mažieji broliukai ir sesutės, seneliai ir močiutės. Ši diena ypatinga, pagal seną paprotį nevalgome mėsos, pieno patiekalų, stengiamės laikytis ramybės, nes laukiame kūdikėlio Jėzaus užgimimo. Akcentuojamas laukimo, susikaupimo, ramybės, gerumo metas.

Vida R.: Visą gruodžio mėnesį vedami įvairūs užsiėmimai ir edukacijos, susijusios su artėjančiomis šventėmis. Tikslas – suburti šeimas, vaikus ir perteikti jiems Kūčių ir Kalėdų tradicijas. Piname advento vainikus, gaminame įvairius papuošimus, prisimename šventinio stalo serviravimo ypatumus, gaminame tradicinius šventinius patiekalus, tarpusavyje bendraujame ir aptariame išlikusias tradicijas.

Lina D.: Kalėdinis laikas Vartų bendruomenėje atsispindi bendryste bei dėkingumu. Visi kartu ne tik dekoruojame eglutę, bet ir gaminame tradicinius patiekalus, sėdam prie bendro stalo priimdami kiekvieną.

Kokiais patiekalais būna dengiamas Jūsų šventinis stalas?

Vilma K.: Stalą Kūčių vakarienei ruošia mamos ir vaikai. Ant jo turi būti 12 patiekalų: žuvis, kūčiukai, aguonų pienas, vaisiai, kisielius. Svarbiausiais akcentas – kalėdaitis, jį dalijamės visi, linkėdami santarvės, šilumos, atlaidumo ir meilės. Paprastai ta diena būna ypatinga, nes pakili nuotaika, atsakomybė gerai pasirodyti prieš šeimos narius ir patiems vaikams kelia daug emocijų.

Vida R.: Stalą dengiame kūčiukais, įvairiomis daržovių salotomis, daržovėmis, grikių kepsneliais, imbieriniais sausainiais, moliūgų pyragu, mieliniu pyragu ar šokoladiniu burokėlių pyragu, įvairiais kisieliais.

Lina D.: Šventinis stalas pilnas tradicinių patiekalų. Gaminame salotas, kepame vištą, kūčiukus bei pyragus. Svarbiausias akcentas ir stalo puošmena būna jaunuolių pagaminta stalo dekoracija.

Kaip į šventinių vaišių ruošimą įsitraukia Jūsų auklėtiniai?

Vilma K.: Vaikai rūpinasi šventinio stalo dekoracijomis, serviravimu ir puošia maistą.

Vida R.: Auklėtiniai prisideda prie vaišių ruošimo nuplaudami ir pjaustydami daržoves, minkydami, kočiodami tešlą, formuodami sausainius, kūčiukus, taip pat maišydami įvairius produktus, plaudami indus ir būtinai patys serviruodami stalą.

Lina D.: Visą savaitę vyksta pasiruošimo darbai. Keliaujame į turgų apsipirkti kartu su jaunuoliais ir tada gaminame. Kiekvieną receptą bei idėją atsineša jaunuoliai ir kartu su darbuotojais bei savanoriais įgyvendina savo kulinarinius sumanymus.

Patria 2
Pasiruošimo šventėms akimirka vaikų jaunimo centre „Vartai“.

Kuris kalėdinis patiekalas vaikams skaniausias?

Vilma K.: Vaikai mėgsta tiek sūrius patiekalus, tiek ir saldžius, nes tą dieną, laikydamiesi tradicijų, paprastai valgo tik vakare.

Vida R.: Kadangi vaikai labai skirtingi, išskirti skaniausią ir visiems patinkantį patiekalą būtų sunku. Skaniausias patiekalas turbūt tas, prie kurio gaminimo prisideda pats vaikas.

Lina D.: Kiekvienais metais mėgstamiausias patiekalas skiriasi, tai priklauso nuo jaunuolių grupės, kiek vegetarų, veganų ar saldumynų mylėtojų gamina. Šių metų perliukas buvo namų gamybos kūčiukai, kurie buvo vienos jaunuolės iniciatyva.