2021 m. lapkričio 25 d. Turgelių P.K.Brzostowskio gimnazijos technologijų pamoka vyko Trakuose, Argo restorane. Vykdant partnerystės su Humana projektą „Valgyk protingai“, 17-likai septintosios ir aštuntosios klasių mokinių grupei buvo suorganizuota išvyka į Trakus ir maisto gaminimo pamoka pas restorano virtuvės šefą, kuris susipažindino mokinius su Sakartvelo (anksčiau Gruzijos) kulinariniu paveldu, maisto gaminimu ir tradiciniu stalo etiketu. Restorane, šefo pamokyti, Turgelių septintokai ir aštuntokai patys gamino chinkalius. Chinkaliai – tai kulinarinio Pšavijos, Mtiuretijos bei Chevsuretijos regionų paveldo tradicinis patiekalas. Mūsų dienomis, chinkaliai labai išplitę ne tik Kaukaze, bet ir plačiai pasaulyje, kaip antai, net ir Lietuvoje.
Argo virtuvės šefas mokiniams vaizdžiai papasakojo, kaip chinkalius ruošia jo gimtinėje: „Kitaip nei Lietuvoje, kur įprasta mėsą sumalti, Svanetijoje mėsa sukapojama ant medinės lentos peiliu. Chinkalių tešlai paruošti užtenka miltų, vandens ir druskos, nereikia jokių prieskonių. O valgyti chinkalius reikia paėmus juos pirštais už viršūnėlės, kuri tradiciškai laikoma nevalgoma. Įprasta, kad trys keturi žmonės vaišindamiesi prie stalo suvalgo iki 50 chinkalių vienu prisėdimu, tai yra vienas žmogus suvalgyti jų suvalgo daugiau nei dešimt!” Žinoma, chinkalius paruošti galima ir be mėsos, tai yra vegetariškus ar veganiškus.
Šioje pamokoje Turgelių gimnazijos mokiniai gamino sudėtingą paruošti tradicinį Sakartvelo patiekalą, chinkalius, profesionalioje, aukštų standartų maisto gaminimo aplinkoje, restorane. Svarbiausia, pasigaminti chinkaliai, jų paruošimas, išvaizda, skonis ir valgymo būdas buvo įvertinti juos suvalgant.
Mokinių išvyką į Trakus ir pamoką restorano virtuvėje organizavo Turgelių P.K.Brzostowskio gimnazijos technologijų mokytoja ir projekto ,,Valgyk protingai‘‘ vadovė Ana Lozovska. Vykdant partnerystės su Humana projektą „Valgyk protingai“, planuojama dar viena išvyka į restorano virtuvę išmokyti mokinius pasigaminti dar vieną tradicinį Sakartvelo patiekalą.